Houtsoorten voor trappen

Welke houtsoort past het beste bij mijn situatie? Die vraag krijgen we vaak via mail en telefoon. Wij hebben keuze in veel verschillende houtsoorten. In onderstaande lijst staan verschillende houtsoorten met hun verschillende eigenschappen.

Vuren hout

De meest gekozen houtsoort voor een vuren trap is vuren hout. Dit is omdat het vuren hout het goedkoopste hout is van dit moment. Het is daarbij makkelijk te verwerken en te bewerken, waardoor deze sneller gemaakt kan worden. De vuren trap kan van te voren worden gegrond en kan makkelijk worden afgeschilderd of worden afgelakt. Aflakken is niet altijd aangeraden ivm het makkelijk beschadigen van vuren hout. Hierdoor ziet u sneller deuken en butsen in de trap. Daarnaast slijt de trap harder bij intensief gebruik.

Vuren

Bekijk vuren trappen

Grenen trap

Wij bieden op onze website naast standaard vuren ook een “upgrade” voor maar €25,- naar grenen hout. Dit grenen hout is een houtsoort van hogere kwaliteit vergeleken met vuren. In het hout zitten minder noesten en het ziet er strakker en mooier uit. Kortom dit is een beter houtsoort voor een klein bedrag extra.

Grenen

De verschillende soorten hardhout:

Wij bieden naast ons “standaard” vuren en grenen ook hardhouten trappen.

Wij bieden al onze trappen aan in de onderstaande houtsoorten.

De meest voorkomende hardhoutsoorten voor trappen in Nederland en België zijn eiken en beuken hout. Daarnaast kunnen wij andere houtsoorten als Mahonie ook leveren.
De keuze voor hardhout word meestal gemaakt wanneer de trap een echt object moet worden in het huis. Het hardhout heeft een chiquere uitstraling en word dan vaak ook niet bekleed of wit gegrond. Daarnaast heeft de trap ook minder onderhoud nodig dan een vuren of grenen trap.

Bekijk rubberwood trappen

Nadelen hardhout

Het grote nadeel van hardhout is dat de aanschafprijs van een trap hoger ligt. Dit komt doordat niet alleen het hout duurder is, maar ook de productietijd langer is. Dit vindt u ook terug in de prijs.

Eiken hout

Eiken hout is de meest gebruikte hardhout soort in Nederland en België. Dit is van oudsher zo gekomen aangezien eikenhout gewoon in deze 2 landen groeien en beschikbaar zijn. Het is van zichzelf een zeer sterke houtsoort. Dit bemoeilijkt ook de bewerking van het hout, maar zorgt er aan de andere kant ook voor dat u een degelijke en stevige trap koopt, welke niet snel slijt. De kleur van een eikenhouten trap wordt meestal door de klant beïnvloed door de soort olie die wordt aangebracht. Hier kan gekozen worden uit een aantal verschillende soorten.

Eiken

Bekijk trappen met eiken treden

Beuken hout

Berken hout wordt vaak gekozen wanneer men toch een hardhout trap wil voor een lagere prijs. Hier wordt dan vaak gekozen voor berken vingergelast. De trap wordt dan vaak voorzien van grondverf aangezien gevingerlaste houtsoorten in principe mooier zijn wanneer ze wit gegrond zijn.
Daarnaast is de “normale” beuken beschikbaar. Deze bevat minder vingerlassen en is dus geschikter voor het aflakken van de trap. Vraag ons aan voor meer informatie.

Beuken

Bekijk trappen met beuken treden

Mahonie hout

Mahonie is een houtsoort die veel wordt gebruikt voor meubels en scheepsbouw. Het komt oorspronkelijk uit West-Indië. Het is een zeer sterke houtsoort. Het is een roodbruine houtsoort, de kleur hiervan kan worden beïnvloed door verschillende soorten olie

Mahonie

 

 

 

 

Heeft u vragen over onze verschillende houtsoorten? neem dan contact met ons op!

Snelle Trappenwinkel
Logo